Ha en hunduppfödningHa en hunduppfödning
Olika hundsporterOlika hundsporter
Välja rätt hund
Det finns en hel del saker att tänka på när man ska skaffa en hund. För det första måste man se till att man har tid och ekonomi att ta hand om hunden. Man behöver också ha rätt kunskaper. När man skaffar en hund gäller det också att man väljer en hund som verkligen passar in i familjen och som fungerar till det man tänkt använda hunden till. Här får du några bra tips på vägen.
Välja rätt hundras
Det finns flera olika hundraser att välja mellan och de ser ut på olika sätt, gillar olika saker och deras storlekar skiljer sig betydligt. Hos Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om de olika raserna, om deras lynne, päls, och om vad de vanligtvis används till. Det kan också vara klokt att kontakta hunduppfödare som föder upp just den eller de raser du är intresserad av. De kan berätta mer och hjälpa till att avgöra om just den rasen är ett bra alternativ eller inte. Dessutom får du då chansen att träffa hundar av den aktuella rasen innan du gör ditt val.
Vad vill du göra med din hund?
Du behöver redan innan du skaffar hund veta vad du vill göra med den. Vill du jaga kanske inte en chihuahua är det allra bästa valet, och inte heller om du vill ha en vallhund eller en vakthund. Kanske vill du ha en hundras som är lite mer allsidig och som både kan träna lite agility och vara med på skogsutflykterna? Det kan vara värt att tänka på när du tittar på passande hundraser.
Hur stor ska hunden vara?
En annan sak som är bra att fundera över är hur stor hunden ska vara. Vissa hundraser är små, andra väldigt stora. Om du har en mindre bostad kanske en stor irländsk varghund inte är det bästa valet. Det kanske inte heller är så bra om du bor högst upp i en byggnad utan hiss.
Hundens temperament
Hundens temperament kan variera rejält mellan olika individer men man kan inte helt utesluta att vissa hundraser har ett lynne som skiljer sig från andra. Det kan till exempel handla om vaktinstinkt, jaktlust och hundens tycke för andra djur. Här bör uppfödaren av hundrasen ha koll på just sin hundars lynne och temperament.
Välj en pålitlig hunduppfödare
Oavsett vilken hund du väljer att skaffa är det viktigt att du väljer en pålitlig hunduppfödare. Du ska känna dig säker på uppfödaren, och denne bör också ha ett intresse för att hunden verkligen kommer till ett bra hem. Hos en pålitlig hunduppfödare bör du också få träffa minst hundvalpens mamma. Att köpa en hund som levereras på till exempel en parkeringsplats av uppfödaren är inget som rekommenderas.
Vad behöver hunden?
När man först skaffar en hund kan man snabbt se att det är en hel del saker man behöver för att hunden ska må bra. Man behöver dock inte köpa de allra dyraste sakerna, och en hel del kan man göra på egen hand. Dessutom finns det ett par saker man kan komplettera med efterhand. Man måste inte köpa allt redan innan hunden kommit hem.
Hundfoder
Hundfoder är ett av de allra viktigaste inköpen. I många fall får man med sig lite av det foder hunden ätit hos uppfödaren så att man sedan i lugn och ro kan gå över till det foder man själv vill ge sin hund. Det är viktigt att fodret lämpar sig för hunden. Den ska må bra i päls, mage och hud, samtidigt som vikten varken ska bli för hög eller för låg.
Koppel samt sele eller halsband
Alla hundar måste ha ett bra koppel samt en sele eller ett halsband. Det bästa är ett koppel i läder, som sedan kan kompletteras med till exempel en spårlina. En sele kan vara bra om hunden tenderar att försöka krypa ur ett halsband, samt om hunden drar mycket när den går kopplad.
Sovplats
Det finns flera varianter av hundkorgar och sängar på marknaden men det är inget man måste köpa till en början. I regel går det alldeles utmärkt med att lägga en vanlig filt på golvet. Många hundar hittar också sina egna sovställen på mattor, i soffor eller i ägarens säng.
Leksaker och tuggben
Bra hundleksaker och ett par tuggben är inte fel att kunna erbjuda hunden. Då minskar man risken att hunden börjar tugga på saker den inte får ge sig på. Tänk dock på att välja leksaker och ben anpassade efter hundens storlek.
Mat- samt vattenskålar
Hunden bör ha en egen matskål samt vattenskål. Man behöver dock inte köpa dyra skålar utan vanliga bunkar i glas eller rostfritt fungerar precis lika bra.
Tillbehör för att vårda hunden
Det är också bra om du köper ett litet hundapotek med sårtvätt, bandage, tandborste och kanske öronrengöring. Även borstar för pälsen, en klotång och liknande tillbehör för att kunna vårda hunden bör finnas i varje hundägares hem. Det finns bra listor hos till exempel Brukshundsklubben om vad som kan vara bra att ha hemma.
Vad kostar det att ha hund?
Det kostar en hel del pengar att ha en hund. För det första ska hunden köpas och den kan kosta flera tusen kronor. Men det är inte bara inköpet som kostar. Hunden ska också ha foder, den ska försäkras och mycket annat. Men vilka summor får man egentligen räkna med?
Hundens inköpspris
En hund kan kosta allt från några tusen kronor upp till tiotals tusen. Det beror på vilken hundras man väljer, hur gammal hunden är, vilka meriter den eller dess föräldrar har samt mycket annat. Man betalar hunden när man hämtar den. Ett undantag kan dock vara om man tingar en valp. Då kan man behöva betala en del av summan redan när man tingar hunden. Om man ångrar sig får man inte tillbaka de pengarna vilket kan vara klokt att komma ihåg.
Vad kostar foder och tillbehör?
Foder och tillbehör finns i alla möjliga prisklasser. Här kan man som hundägare själv bestämma hur mycket pengar man vill lägga ut. Man får dock räkna med en kostnad på någonstans kring 500 kronor per månad.
Försäkring
En hundförsäkring täcker en del av kostnaderna om hunden blir sjuk eller skadas. Försäkringen kan variera i pris men man får räkna med att den i alla fall kostar några hundralappar varje månad.
Om hunden blir sjuk eller skadas
En oförsäkrad hund som blir sjuk eller skadas kan snabbt bidra till en väldigt hög utgift. En veterinärräkning hamnar snart på över 20 000 kronor. Även med en försäkring kan det bli dyrt. Man får alltid räkna med att betala sin självrisk som kan vara olika hög. Dessutom finns det en del skador och sjukdomar som inte täcks av försäkringen, vilket kan vara bra att komma ihåg.
Att föda upp hundar
Om man gillar hundar kan ett alternativ vara att bli hunduppfödare. I regel är det dock inte ett arbete man kan livnära sig på även om det tar en hel del tid. Men vilka arbetsuppgifter har man som hunduppfödare och hur tjänar man pengar?
Vad gör hunduppfödaren?
En hunduppfödare ska sikta på att få fram så bra hundar som möjligt inom en viss ras eller inom ett visst användningsområde. I hunduppfödarens arbetsuppgifter ingår vanlig hundskötsel som rastning, fodring och lek. Hunduppfödaren måste också träna hundarna, kanske ställa ut dem och se till att allt pappersarbete sköts. Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om att vara hunduppfödare.
Vilka inkomster och utgifter finns?
Som hunduppfödare tjänar man pengar när man säljer en valp. Det kanske man inte gör varje månad. Utgifter har man dock ständigt. Det är inköp av foder, tillbehör, kostnader för veterinär, försäkring och allt annat som hör hundarna till. I många fall är det så att hunduppfödaren faktiskt inte tjänar så mycket på att sälja en valp. Är det dessutom så att tiken kanske avlider innan valparna fötts, eller om den behöver ett kejsarsnitt blir förtjänsten än mindre och som hunduppfödare behöver man alltså i regel en inkomst vid sidan av.
Vilka regler gäller för en hunduppfödning?
Man får ta någon kull på sin hund varje år, och sälja ett antal valpar utan att man måste registrera sig som hunduppfödare. Men om man vill ta flera kullar, och sälja många valpar måste man kontakta Länsstyrelsen i det aktuella länet och registrera sig. Det är helt enkelt för att det ska kunna hållas lite mer koll på uppfödarna, så att de verkligen är seriösa.
Hunduppfödning i lägenhet
Det går att ha en hunduppfödning också i en lägenhet, även om det kanske kan vara lite svårare än att ha den i en villa. Reglerna säger dock att hundarna inte får vara en olägenhet och de får inte störa andra som bor i lägenheter runt omkring. Något skall då och då är okej, men inte ständigt skällande. Även vid rastning av hundarna är det viktigt att det sköts på ett snyggt sätt. Plocka alltid upp efter hunden, och gör gärna rastningen någon annanstans än mitt på till exempel en innergård. Det är också klokt att tänka på att inte ha för många hundar på en liten yta. Då kan det lätt bli slagsmål mellan hundarna.
Agility och utställningar
Två av de allra vanligaste hundsporterna i Sverige är agility och hundutställningar. De anordnas i flera varianter varje år och hundarna kan vinna väldigt fina priser.
Agility
Agility går ut på att hundens ägare ska guida hunden genom en hinderbana med balanshinder, tunnlar, hopphinder och slalom. Det gäller att ta sig igenom banan så snabbt som möjligt och med så få fel som möjligt. Sporten är fartfylld och alla hundar får vara med så länge de inte tar skada av sporten. Hundarna delas in efter storlek och erfarenhet i klasserna och tävlar därefter om olika titlar. Inom sporten gäller det att hunden och dess ägare har ett mycket gott samarbete. Hunden måste förstå även de minsta signalerna inne på banan och tempot är i regel mycket snabbt.
Hundutställning
På en hundutställning kan rasrena hundar ställas ut för att hundägare och hunduppfödare ska kunna visa att deras hundar uppfyller rasstandarden på ett bra sätt. Även blandrashundar kan ställas ut men då inte vinna titlar som till exempel bäst i ras. På hundutställningen tittar domare på hur hunden rör sig, på dess päls, på utseende och även hundens temperament undersöks. Om hunden visar aggressivitet eller rent av biter efter domaren kommer det att dra ner betyget.
Just hundutställningar är också bra att åka på för den som vill köpa en hund. Här kan man se flera olika raser, och prata med deras ägare eller uppfödare direkt för att få en bättre bild om huruvida rasen passar familjen och dess aktiviteter eller inte.
Jakt och spårning
Om man gillar jakt och att vara i skogen kan det också vara en utmärkt syssla att göra tillsammans med sin hund. Även om man inte jagar kan man lära hunden att spåra eller söka. Kanske kan hunden lära sig att leta efter en viss sorts svamp, eller att hitta personer som försvunnit?
Jakt med hund
När man jagar med hunden kan man antingen ha den lös eller i en lång lina. Fördelen med att ha hunden i lina är att man alltid vet var man har den. En nackdel är dock att man kan riskera att störa viltet mer. Ute i skogen gäller det också att man har koll på vilka regler som gäller. Hunden får till exempel inte jaga eller vara lös under vissa tider på året, och den får inte heller springa in i tamdjurshagar och börja jaga djuren som går där. Det gäller alltså att man som jägare ser till att uppfostra hunden.
Spårning
De flesta hundar gillar att söka och spåra. I början när man tränar måste man dock göra det lätt för hunden så att den inte tappar gnistan. Hunden ska fortsätta att tycka det är roligt, och det gäller att göra spåren svårare steg för steg.
Du kan använda det här kontaktformuläret för att komma i kontakt med oss.
Comments are closed.